Składniki

Batat
200g (1 duży)
Syrop z agawy
150g (1/3 szklanki)
Czekolada gorzka
1 tabliczka
Płatki owsiane / mąka owsiana
100g
Masło orzechowe
60g (4 łyżeczki)
Kakao w proszku
3 łyżki
Oliwa z oliwek
2 łyżki
Cynamon
1 łyżeczka
Proszek do pieczenia
1,5 łyżeczki
Opcjonalnie lody waniliowe
25g (1 gałka)

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna: 260
Ilość białka: 4,7g
Ilość węglowodanów: 11,4g
Ilość tłuszczy: 33,3g

Sposób przygotowania

Batata kroimy na pół i wkładamy do piekarnika na 190 stopni. Pieczemy do miękkości, około 35 minut.
Wyciągamy batata i obieramy ze skórki. Miąższ przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem.
Płatki owsiane rozdrabniamy na gładko w młynku. Ewentualnie można użyć́ gotowej mąki owsianej, jeżeli wolimy ciasto bez malutkich grudek z płatków.
Łączymy pozostałe składniki (poza tabliczką czekolady i lodami) w misce z pulpą z batata.
Przekładamy całość́ do keksówki. Na górę̨ układamy kostki czekolady. Pieczemy 35 minut w 170 stopniach.

Zobacz też

SPRAWDŹ CO MOŻESZ ZNALEŹĆ DLA SIEBIE

Batatowe brownie owsiane