Składniki
Ryż basmati
100g / pół kostki
Ser paneer
200g
Cebula
1 szt.
Jogurt grecki
180g
Masło
1 łyżka
Korzeń imbiru / korzeń kurkumy
2cm / 1cm
Pomidory z puszki krojone
400g
Śmietana 30%
1 łyżka
Garść orzechów nerkowca
20g
Świeża kolendra
Limonka
Czosnek
2 ząbki
Garam masala
Kurkuma
Chilli
Cynamon
szczypta
Sól
Mielona kolendra
1 łyżeczka
Ksylitol
1 łyżka
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna: 600
Ilość białka: 33g
Ilość węglowodanów: 21g
Ilość tłuszczy: 60g
Sposób przygotowania
UWAGA:
Ze względu na oszczędność czasu, marynuję ser/kurczaka lub tofu przed gotowaniem. Ale jeżeli chcecie uzyskać super aromat, to możecie przygotować go dzień przed.
Jeżeli robicie wersję z kurczakiem, to podsmażcie go, przed dodaniem do sosu, na beztłuszczowej patelni.
W wersji wege zastąp masło oliwą, a pod koniec gotowania sosu, przed zblendowaniem, dodaj roślinny zamiennik masła.
Przyprawę garam masala (mix przypraw), możecie również przygotować sami w domu od podstaw, jeżeli nie uda Wam się jej dostać w sklepie.
Ze względu na oszczędność czasu, marynuję ser/kurczaka lub tofu przed gotowaniem. Ale jeżeli chcecie uzyskać super aromat, to możecie przygotować go dzień przed.
Jeżeli robicie wersję z kurczakiem, to podsmażcie go, przed dodaniem do sosu, na beztłuszczowej patelni.
W wersji wege zastąp masło oliwą, a pod koniec gotowania sosu, przed zblendowaniem, dodaj roślinny zamiennik masła.
Przyprawę garam masala (mix przypraw), możecie również przygotować sami w domu od podstaw, jeżeli nie uda Wam się jej dostać w sklepie.
Marynujemy ser paneer: w misce łączymy przyprawy: garam masala, chilli, kurkuma. Dodajemy rozdrobniony ząbek czosnku i następnie ser (lub zamiennik z listy powyżej), pokrojony w kostkę. Odstawiamy do lodówki.
Od razu bierzemy jogurt grecki i łączymy go z sokiem z limonki i startym 1 cm korzeniem imbiru i 1 cm korzeniem kurkumy. Dodajemy do przygotowanego wcześniej sera. Odstawiamy do lodówki.
Na głębokiej patelni lub w garnku, na łyżce masła, podsmażamy cebulę z ząbkiem czosnku i startym 1 cm korzenia imbiru. Dodajemy przyprawy: garam masala, kolendra, cynamon i chilli.
Do garnka wrzucamy pomidory z puszki. Mieszamy.
Dodajemy posiekane orzechy nerkowca, szczyptę soli i ksylitol. Dusimy 10 min. Następnie blendujemy sos na gładko.
Do sosu dodajemy śmietankę.
Dodajemy zamarynowany ser. I całość dusimy jeszcze 10 min.
Danie z ugotowanym ryżem i świeżą kolendrą. Można skroplić sokiem z limonki.