Składniki
Cukinia
1 sztuka
Pomidorki koktajlowe
12 sztuk
Feta
100g
Szpinak
100g
Suszone pomidory odsączone z zalewy
4 sztuki
Cebula mała
1 sztuka
Komosa ryżowa (quinoa)
25g
Mozzarella tarta
15g
Czosnek
1 ząbek
Jajo kurze
1 sztuka
Sól, pieprz, oregano
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna: 365
Ilość białka: 20g
Ilość węglowodanów: 22g
Ilość tłuszczy: 20g
Sposób przygotowania
Piekarnik nastawiamy na 185 st., góra/dół.
Cukinię myjemy, obieramy (opcjonalnie), wyciągamy miąższ łyżką. Następnie obrany środek posypujemy pieprzem i solą.
Cukinię, bez dodatków, pieczemy 10 min. w piekarniku, bez przykrycia. Wyciągamy.
W międzyczasie gotujemy komosę.
Cebulę, czosnek, suszone pomidory i szpinak blendujemy razem na masę (konsystencję dopasować do własnych preferencji).
Do masy szpinakowej dodajemy pokrojony ser feta, następnie jajko i przyprawy. Na koniec dodajemy ugotowaną komosę.
Po pierwszym pieczeniu cukinii- nakładamy farsz do środka. I ponownie wstawiamy do piekarnika. Tym razem na 30 min.
W połowie czasu pieczenia na cukinię dajemy przekrojone pomidorki koktajlowe i posypujemy mozzarellą. Wkładamy i pieczemy do końca czasu.
Upieczoną cukinię można podawać ze pozostałymi pomidorkami.