Składniki

Pierś z kurczaka / tofu
100g / pół kostki
Marchew
2 małe sztuki
Ryż basmati
50g
Ananas
50g
Sos sojowy jasny
2 łyżeczki
Kukurydza konserwowa
2 łyżki
Oliwa z oliwek
1 łyżeczka
Sól
szczypta
Pieprz cytrynowy / czarny
1 łyżeczka
Trawa cytrynowa
1,5 łyżeczki
Curry
1 łyżeczka
Chili
szczypta
Ksylitol
szczypta

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna: 510
Ilość białka: 30,3g
Ilość węglowodanów: 9,4g
Ilość tłuszczy: 75g

Sposób przygotowania

Obierz i pokrój: marchew w cienkie paski, a ananasa w kostkę.
Ugotuj ryż według instrukcji. Do garnka z gotującym ryżem wrzuć marchewkę, aby ją chwilę pogotować, żeby zmiękła.
Pokrój kurczaka i podsmaż go na patelni z oliwą z oliwek i łyżeczką sosu sojowego.
Dorzuć na patelnię ananasa i marchewkę. Dodaj łyżeczkę sosu sojowego
Przypraw całość i podduś około 10 min. Dolej trochę wody w trakcie gotowania, aby danie nie było za suche.
Pod koniec gotowania dodaj kukurydzę.
Jeżeli danie będzie za mało aromatyczne, to dodaj imbiru lub trawy cytrynowej. Jeżeli za ostre, dodaj ksylitol lub łyżeczkę syropu z ananasa.

Zobacz też

SPRAWDŹ CO MOŻESZ ZNALEŹĆ DLA SIEBIE

Kurczak słodko ostry