Składniki

Mąka orkiszowa
170g
Mąka pszenna
160g
Ciepła woda
200ml
Oliwa
1 łyżka
Sól
Pieprz
Ziemniaki
350g
Twaróg chudy
250g
Cebula
1 szt.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna: 435
Ilość białka: 24.5g
Ilość węglowodanów: 4,5g
Ilość tłuszczy: 75g

Sposób przygotowania

Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Ugotować do miękkości na osolonej wodzie.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
Do ziemniaków dodajemy twaróg, cebulę, sól i pieprz. Wszystko rozbijamy tłuczkiem do ziemniaków. Farsz ma się połączyć i być w miarę jednolity.
Zabieramy się za ciasto. Do miski wsypujemy obie mąki i sól. Dolewamy stopniowo cieplą wodę z dodaną do niej oliwą. Łączymy delikatnie łyżką.
Posypujemy stolnicę mąką. Wykładamy na nią ciasto i wyrabiamy rękoma. W razie potrzeby - dodajemy mąki.
Dzielimy ciasto na pół. Rozwałkowujemy połowę i szklanką odciskamy kółka.
Bierzemy ten kawałek ciasta, rozrabiamy w palcach, aby się powiększył i nakładamy płaską łyżeczkę farszu. Zawijamy ciasto i uciskamy brzegi.
Tak przygotowanego pieroga gotujemy na osolonej wodzie. Jak wypłyną na górę, to wtedy trzymamy go jeszcze 2 minuty i dopiero wyciągamy.
Pierogi najlepiej smakują na świeżo. Ze względu na mąkę orkiszową polecam odgrzewać je w wodzie, aby nie były za twarde.

Zobacz też

SPRAWDŹ CO MOŻESZ ZNALEŹĆ DLA SIEBIE

Pierogi pszenno – orkiszowe