Składniki
Mąka pszenna lub orkiszowa (lub miks pół na pół)
75g
Jajko
1szt
Jogurt naturalny
60g
Olej rzepakowy
20g
Cukier wanilinowy
10g
Erytrytol
20g
Proszek do pieczenia
1 płaska łyżeczka
Jabłko
1 małe
Orzechy laskowe
20g
Cynamon
1 płaska łyżeczka
Kardamon
szczypta
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna: 365
Ilość białka: 10g
Ilość węglowodanów: 43g
Ilość tłuszczy: 15g
Sposób przygotowania
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia.
Oddzielamy białko od żółtka.
Ubijamy białko, dodając przed szczyptę soli.
W trakcie ubijania dodajemy stopniowo: cukier wanilinowy z erytrolem. Następnie jogurt, olej i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. I delikatnie żółtko.
Mieszamy tylko do połączenia składników.
Siekamy orzechy i dodajemy je do masy.
Jabłko obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałki. Polewamy sokiem z cytryny, dodajemy odrobinę mąki, cynamon i kardamon.
Masę łączymy z jabłkiem.
Przelewamy do foremek (u mnie dwie o średnicy 11cm).
Pieczemy w 190 stopniach przed 30 minut.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!