Składniki

Mąka orkiszowa/owsiana
400g
Jabłka
2 szt.
Marchew
szt.
Jaja
3 szt.
Jogurt naturalny
1 małe opak.
Olej rzepakowy
80g (8 łyżek)
Masło orzechowe
50g (3 łyżeczki)
Syrop klonowy
4 łyżki
Proszek do pieczenia
1 opak.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna: 125
Ilość białka: 4g
Ilość węglowodanów: 5,7g
Ilość tłuszczy: 15g

Sposób przygotowania

W jednej misce łączymy składniki suche: mąka, proszek i przyprawy (u mnie z przewagą cynamonu).
W drugiej misce łączymy jaja, syrop i masło orzechowe.
Myjemy, obieramy i ścieramy na tarce lub siekamy w mikserze marchewki i jabłka. Dodajemy do miski z jajami, syropem i masłem orzechowym.
Dodajemy olej rzepakowy do miski ze składnikami mokrymi.
Łączymy delikatnie obie miski.
Na koniec dodajemy jogurt naturalny, aby masa była bardziej lejąca.
Wykładamy masę do foremek.
Pieczemy 35 minut w 180 stopniach.
Polecam przed podaniem posypać cukrem pudrem (opcjonalnie).

Zobacz też

SPRAWDŹ CO MOŻESZ ZNALEŹĆ DLA SIEBIE

Muffiny marchewkowo-jabłkowe