Składniki
Tortilla pełnoziarnista
2 szt.
Papryka czerwona
1 szt.
Czosnek
2 ząbki
Awokado
2 szt.
Jogurt naturalny / sos czosnkowy
Cebula czerwona
1 mała
Pomidor
1 szt.
Kiełki (dowolny rodzaj)
Sałata lodowa
Limonka
Kurczak / tofu / ser feta
Oliwa z oliwek
1 łyżka
Wersja z tofu: sos sojowy i łyżka masła orzechowego
Sól
Pieprz
Przyprawa kebab (do kurczaka)
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna: 315
Ilość białka: 11g
Ilość węglowodanów: 13,5g
Ilość tłuszczy: 37g
Sposób przygotowania
Guacamole: awokado blendujemy lub rozgniatamy widelcem z ząbkiem czosnku, dwiema łyżeczkami soku z limonki, solą i pieprzem.
Sos czosnkowy: jogurt łączymy z ząbkiem czosnku.
Wersja z kurczakiem: kurczaka kroimy na kawałki i obtaczamy w przyprawie kebab i smażymy na łyżce oliwy z oliwek.
Wersja z tofu: tofu odsączamy i kroimy na kawałki. Marynujemy z sosem sojowym i masłem orzechowym. Smażymy na oliwie.
Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w kostkę lub paski. Tak jak lubisz.
Placek tortilli smażymy na suchej patelni, krótko z oby stron. Smarujemy guacamole i wykładamy na to mieszankę warzyw i kurczaka / tofu / ser feta. Posypujemy kiełkami. Zawijamy i ponownie chwilę podsmażamy na patelni.
Podajemy z sosem czosnkowym.